آبله کاذب یا عفونت ویروسی KHV - Koi Herpes Viruses  :

عامل :

ویروسی از خانواده هرپس ویروس ها  Herpes viruses cyprinid

ماهیان حساس:

ماهی کوی و سایر ماهیان زینتی استخری

شرح بیماری:

آبله کاذب یکی از اصلی ترین ، مشهورترین و مهمترین بیماری ویروسی ماهی کوی بوده که در دمای 18 سانتیگراد تلفاتی بین 80 تا 100 درصد ایجاد می کند پیک بیماری بیشتر در بهار و پاییز بوده و تنها بعد از گذشت 7 روز می تواند موجب مرگ و میر دسته جمعی ماهیان گردد . این بیماری به دلیل وجود ترشحات مخاطی فراوان و وجود پلاک های سفید به آبله کاذب معروف گردیده.

نشانه ها و علائم :

  • ماهی ها بی حال بوده و خود را به اشیاء می مالند
  • قرحه های خونین بر روی جلد ماهی مشاهده می گردد
  • بر روی بدن ماهی ترشحات فراوان مخاطی دیده می شود
  • ماهیان کوی دچار گود افتادگی در ناحیه چشم ها خواهند شد
  • وجود تکه های سفید رنگ ( بافت نکروزه ) در آبشش یکی از مهمترین نانه های بیماری به شمار می رود
  • بر روی  پوست کوی می توان تکه های سفید رنگی را مشاهده نمود
  • بدلیل آسیب آبشش ها ماهی مشکل تنفسی پیدا کرده و برای تنفس در سطح آب باقی می ماند

درمان:

  • درمان خاصی برای این بیماری پیشنهاد نگردیده
  • در برخی از منابع توصیه شده جهت کنترل بیماری و کاهش مرگ و میر دما را تا 30 درجه و به مدت یک ماه افزایش داده و هوادهی مخزن را نیز برای تنفس بهتر ماهی ها در این دما بهبود دهید. البته نباید فراموش کرد که این درجه حرارت می تواند بیماری های خفته باکتریایی را شایع سازد ، لذا باید برای کنترل انها نیز چاره ای اندیشید .
  • برای ضد عفونی استخر ها می توان از کلر به میزان 200 میلی گرم در لیتر و به مدت یک ساعت استفاده نمود.

پیشگیری :

  • واکسیناسیون ماهی ها بر علیه این بیماری
  • قرنطینه ماهیان تازه خریداری شده حداقل به مدت یک ماه
  • رعایت جمعیت ماهی ها و رعایت میزان مناسب تراکم
  •  افزاش کیفیت آب ، غذا و کاهش عوامل استرس زا

وجود تکه های سفید رنگ ( بافت نکروزه ) در آبشش

بر روی بدن ماهی ترشحات فراوان مخاطی دیده می شود


دوستان عزیز این وبلاگ آمادگی دارد در این زمینه تجربیات شما را نیز دریافت و منتشر نماید.

مطلب فوق متعلق به وبلاگ آشنایی با ماهیان زینتی بوده وتنها با درج لینک منبع قابل کپی برداری و انتشار می باشد

ترجمه و تالیف: مهدی طبق چی